Jeps, en nyt oikein tiedä mitä tähän kirjottas, mutta jätän tämän tälleen keskeneräiseksi tällä erää ja kirjoitan myöhemmin paremmin.

No nyt minä keskityn puhumaan siitä ruuasta. No tämähän on melko selvää meille kaikille, että terveellinen ruoka on terveellistä. Että mikä on terveellinen ruoka. Että luomuruoka on parempaa kuin ei-luomu. Vai onko asia näin sittenkään.

Ennen muinoin ei tiedetty eikä puhuttu ja kirjoitettu näistä asioista, ja silti ihmiset söivät. Oli perunamaat, lantut, kaalit, porkkanat ynnä muut omissa pelloissa. Lehmät navetassa ja ne antoivat maidon. Sika antoi lihan, kanat munia. Tehtiin voit ja kermat itse. Rasvaista kuin mikäkin. Läskiä sanottiin terveelliseksi, mitä läskisempää sianlihaa, sitä parempaa. Ei ollut appelsiineja ja banaaneja, kuin ehkä jonkun unissa. Suolasillit, suolakurkut, makeat hillot. Oli siis suolaa runsaasti ja kun sokeria sai vapaasti, niin sitähän lotrattiin hilloihin ja mehuihin. Ja oliko kukaan sanomassa, että epäterveellistä ja kuolettavaa ruokaa. Ei ollut allergioita ja jos olikin ei kukaan tajunnut niiden ruuasta johtuvan. Tänä päivänä nuo epäterveellisen ruuan ääressä olleet vanhukset voivat monet paremmin kuin me, terveellistä ruokavaliota suosivat.

 Mitä tämä meidän terveellinen ruokavalio sitten. Verrataampa noihin yllämainittuhin ruoka-aineisiin. Peruna, lantut, kaalit, porkkanat kasvatetaan edelleenkin pelloissa, siis ainakin osa. Miten meillä voi olla jo ennen juhannusta uusia perunoita, ennen ne juuri saatu vasta maahan. Eli onko ne terveellisesti kasvaneet, ainakin lannoitteita ja jotain ihmeaineita on täytynyt käyttää, että saamme juhannusaattona syödä ensimmäiset uudet perunat. Ja maistuuko ne miltä, vetiseltä jauholta. Porkkanat sama juttu, ja ehkä muutkin kasvikset. Maito, ensin siitä poistetaan kaikki mahdollinen aineosa joka ei siihen "kuulu". Kun kaikki ylimääräinen on otettu pois, sitten sinne lisätään kalsiumit ja vitamiinit ja hivenaineet. Mistä ne sinne lisätään, onko ne kasvaneet jossain puussa, vai. Kermasta ja voista otetaan rasvat pois, ja taas lisätään jotain, että ne edes näyttäisivät siltä miltä niiden kuuluukin näyttää. Kerma ei vaahtoudu kuin betonimyllyllä. Voi sulaa pannussa olemattomiin ja näyttää vedeltä. Kananmunat heikkoine kuorineen hajoavat käsiin jo pelkästä katseesta tehomuninnan seurauksena, paistaessa munalättyä, muna leviää koko pannun täydeltä, kun on niin löysää. Siat ruokitaan nälkäkuoleman partaalle, ettei niihin vain tule läskinsiivuakaan. Liha maistuu rehulta ja siankuselta. Jos joskus luulet jostain kaupasta löytäneesi kastikesiivuja, petyt pahasti. Kun olet paistanut sen niin sanotun läskin, pannun reunalla on pieni nokare jotain epämääräistä ja joudut paiskimaan sitä voita kuitenkin pannuun saadaksesi kastikkeen. Ei ole suolasillityynyreitä muuta kuin museossa. Kurkut on pakattu joko peltipurkkiin tai lasipönttöön, ja yhtä vetisiä nekin kuin se ns suolavesi missä ne lilluu. Kaupasta ostetulla mehulla saat värjättyä veden punaiseksi tai keltaiseksi ja voit kuvitella juovasi mehua. Hilloista ei meinaa marjan marjaa löytää.

Joo, että mitä se terveellinen ruoka on. Ne appelsiinit, jotka on raakoina poimittu, ruiskutettu suoja-aineet päälle ja toivotaan, että ne kypsyy aineen alla ennen kaupan hyllylle joutumistaan. Samoin kuin kaikki muutkin hedelmät ja muu tvastaavat. Terveellisestä ruuasta on siis otettu kaikki pois ja lisätty jotain, tai ei ole otettu mitään pois, on vain suojattu myrkyillä, ettei mitään pääse pois.

Ja miten luomuruoka poikkeaa sitten tästä kaikesta. Se on edelleenkin siellä pellolla, johon ei muka ole käytetty lannoitteita. No ehkä et sinä, mutta naapuri on. Miten estät sen naapurin lannoitteet tulemasta sateen ja tuulen mukana tulemasta omaan peltoosi. Ja jos et ole käyttänyt kalliita lannoitteita, miksi helkkarissa se on kaupassa kalliimpaa. Sinähä olet vain tökännyt ne siemenet sinne peltoon luomusti ja sen jälkeen vetänyt aurinkoa nahkaasi koko loppukesän. No ehkä olet joutunut kitkemään enemmän, mutta kai senkin olet tehnyt luomusti, ilman peltoa saastuttavia koneita. Ja saanut nahkaasi samalla aurinkoa ja raitista ilmaa.

Joo ja joo. Taidan tästä lähteä lähimmälle grillille, ainakin tiedän mitä syön. Ei-luomua sämpylää, välissään lihapihviksi kutsuttu ruskea lätty, yksi puoliksi vihreä ja puoliksi keltainen salaatiinlehden tapainen. Veltto ja vetinen tomaatinsiivu, etikkaa, jossa muutama kurkunnäköinen palanen joukossa. Majoneesia, josta et voi tietää minkä kattilan vanhat jämät on siivottu sämpyläsi väliin. Mutta sillähän ei ole väliä, nälkä läks ja sinun on hyvä olla.