Seuravanlaisen artikkelin löysin edellisen tehtävän jälkeen. Tässä ei nyt puhuta varsinaisesti kuoromusiikista, vaan musiikista yleensä. Minulla on päivät pitkät radio auki, lähinnä Novaa kuuntelen. Cd-levyjä löytyy joka lähtöön, ja jokaiseen mielentilaan, vaan kipumusiikkia en ole vielä löytänyt. Kävin lääkärissä tiistaina ja sain kortisonipiikkkejä, sain niitä jo lokakuun lopussa ja marraskuun alussa. Joulukuussa alkoi ne hirvittävät kivut uudelleen. Molemmissa olkapäissä aivan mieletön särky, kuin olisivat olleet tulessa ja jäässä yhtäaikaa, ei edes kahvikuppia aamuisin pystynyt kunnolla pitelemään. Lonkissa samoin. Istumasta ei meinannut ylös päästä ja kävely sellaista tökötystä kuin vanhuksella. No, tämä lääkäri sitten tutki ja luki edelliset käynnit. Kertoi, että minulla on kiertäjäkalvontulehdus kyseisissä nivelissä. Mikä hitto se on? No kiertäjäkalvo on olkapäissä ainakin kiinni neljässä lihaksessa, jotka ohjaavat käsien liikettä. Miten sitten on lonkissa, samaan tapaan varmaankin. Okei, hän oli onneksi sitä mieltä, että kipupiikit ovat tarpeellisia tässä vaiheessa. Ne eivät paranna vaivaa, mutta helpottavat elämää. Parannuksena ei ole kuin aika ja lepo. Särkylääkkeet, joita popsin aivan liikakin. 

Hän sanoi vaivan tulevan kovasta rasituksesta ja kyseli mitä olen tehnyt saadessani nämä vaivat. En muistanut mitää erityistä tehneeni. Vaan kun tulin kotiin, tulihan niitä mieleen. Koko kesän ajoin nurmikkoa ja meillä se on hankala, on ylämäkee ja alamäkee ja monttua ja muuta epätasaisuutta. Riivin monta pensaikkoa irti maasta melkein juurineen. Syksyllä kannoin sisätiloihin yli kuusi mottia lämmityspuita. Illat istuin sohvalla ja neuloin sukkia ja huiveja, virkkasin sitä ja tätä. Eli kädet olivat koko ajan rasituksen alaisena. Ei ihme jos alkaa vaivata jos jonkinlaiset kivut. Seppohan ei voinut näitä raskaista hommia tehdä, joten kaikki normaalien kotitöiden lisäksi tein myös niin sanotut "miesten työt". Että sellasta, vaivaan ei siis paljon musiikit auttaneet. 

Uskon kyllä musiikin parantavaan voimaan, mutta ehkä jossain muussa vaivassa. Ei onnistu kiertäjäkalvontulehduksen kanssa. Olin koko ajan kiukkuinen ja ärtynyt, mitään ei voinut tehdä ilman kipua. Nyt ei ole kipua, mutta pitäisi muistaa, etten rasita kyseisiä niveliä liikaa siltikään. Kun nimittäin tuntuu, että voisin tehdä taas vaikka jos mitä. Eilen ompelin mekon sitä näytelmää varten, lääkäri kyllä sanoi, ettei saisi pariin päivään tehdä mitään. Mutta kun en osaa olla tekemättä mitään! No, tein sitä mekkoa kyllä ihan rauhassa ja pidin taukoja. Lääkäri sanoi myös, että jos vaiva ei mene vielä ohi tälläkään kertaa, voidaan vielä yhdet piikit laittaa myöhemmin keväällä. Sekä pelotteli myös jäätyneillä nivelillä, eli liikerajoitus olisi silloin valtava, sitä en tiedä mitä sellaiselle vaivalle sitten voidaan tehdä. Toivottavasti onnistun välttämään tuon vaivan. Se jää nähtäväksi. Onneksi minulla on nyt täällä "miestyövoimaa", Olli kantaa puut sisälle ja lumityöt ja muut raskaat hommat. 

Tänään menen taas ikonimaalauskurssille, huomenna työvoimatoimistoon, jossa varmaan sanotaan, että nyt akka töihin. Olet todellakin rakennetyötön. Paskat mä mihinkään töihin mene. En ole siinä kunnossa. Mutta miten sen siellä selitän, laittavat vain karenssiin työstä kieltäytymisen vuoksi. Tänään olisi ollut psykiatrian polilla lääkäriaika, joka olisi voinut tehdä jonkinlaisen lausunnon mielentilastani, mutta sekin peruttiin jo heti aamusta lääkärin sairastumisen vuoksi. Että sellasta. Näytelmää huomenna harjoittelemaan ja koko viikonloppu, samoin seuraava. Sitten onkin viimeinen viikko ennen esityksiä harkkoja joka päivä. Onneksi sain ne kipupiikit, pystyy edes keskittymään näytelmään kunnolla. Sen voin sanoa, kuten eräässä mainoksessa Kipu rajoittaa elämää, mutta ei tässä kyllä mikään Aspirin zip auta. Eikä musiikki, anteeksi nyt vain. 

 

Iltasanomat Terveys

 

Julkaistu: 12.01.2012 10:00

Musiikki auttaa kipuun

 

 Uuden tutkimuksen mukaan musiikki voi lievittää kipua.

Häiriötekijöiden tiedetään helpottavan kipua. Tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan musiikki voi häiriötekijänä auttaa kivunlievityksessä henkilöitä, jotka kokevat kivun voimakkaimmin.

ScienceDailyn mukaan University of Utahin tutkijaryhmän oletus oli, että musiikki johtaa kognitiivisen keskittymisen pois kivusta. Tutkimukseen osallistuneille 143 henkilöllä annettiin lieviä sähköshokkeja sormenpäähän samalla, kun he kuulivat musiikkia. Henkilöiden tuli joko kuunnella kappaletta, seurata melodiakulkuja tai huomata poikkeavia nuotteja.

Tutkijat huomasivat, että kipuärsykkeen tuntemukset vähenivät sitä enemmän, mitä enemmän kognitiivista huomiointia musiikin kuuntelu vaati. Ryhmän mukaan kivun huomattiin vähenevän musiikkin paneutumisen yhteydessä.

Vastoin aiempaa oletusta tutkimuksessa huomattiin, että kivusta eniten ahdistuneiden henkilöiden kipukokemukset vähenivät muita enemmän, vaikka tutkijat olivat arvelleet ahdistuneisuuden vaikeuttavan musiikin kuuntelua. Vastaavasti kivusta vähiten kärsineet itse asiassa keskittyivät vähemmän musiikkiin kuin muut.

Lähde: sciencedaily.com 

Lähde ja jotkut meistä eivät tajua musiikista mitään: Poliklinikka.fi